811228266017298
top of page

Održavanje i čuvanje nakita

Kako bi svoj nakit održavali u dobrom i blistavom stanju potrebno ga je naravno održavati i propisno ga nositi i odlagati. Samim time izbjegavate situacije koje pripadaju u situaciju nepriznavanja reklamacija, a to su fizička oštećenja. Svaki nakit koji se izradi u Zlatarni Križek doo prošao je kroz postupak proizvodnje više ruku naših stručnjaka u izradi nakita te samim time i višestupanjsku kontrolu kvalitete koja je prioritet u svim segmentima izrade nakita u Zlatarni Križek doo. Nakit iz Zlatarne Križek doo napravljen je o plemenitih metala i dragog poludragog ili sintetskog kamenja.
Određeni materijali i određeni prirofni ali i sintetski kameni imaju svoju specifičnu tvrdoću. Isto tako svi ti materijali imaju i svoje kemijske reakcije u doticaju sa određenim drugim materijalima koji imaju svoja kemijska svojstva.
Tako naprimjer Srebro dosta burno reagira u doticaju kako sa zrakom tako i sa kožom odn. kemijskim spojevima koje luči ljudska koža. Tada kažemo da srebro "crni" no to je zapravo oksidacija koja je nuspojava takvih reakcija. U pravilu su Srebro i Zlato mekši kao materijal od dosta materijala u kojima smo dnevno u doticaju tako da ako nosimo nakit na ruci moramo biti svjesni da na nakitu ostaju "ožiljci" od kvake, Svega od inoxa , npr. rukohvata itd. Nakit je potrebno skidati prije odlaska na spavanje kod pranja posuđa, kupanja itd. Na nakit ne smijemo nanositi parfeme lakove i ostale kemijske spojeve jer na nakitu od reakcija ostaju mrlje i druge pojave koje nastaju kemijskim reakcijama. Svakako je pozeljno kod nosenja poseno kod nakita sa vecim kamenima povremeno provjeriti da li je kamen dobro uvcrscen. Jednom godisnje bilo bi pozeljno prsten donesti na obnovu i provjeru ucvrscenosti kamena. Htjeli mi to ili ne nase ruke konstantno zapinju o predmete oko nas a da to nismo niti svjesni stoga kontrola nikada nije na odmet. Nakit je potrebno cuvati u posebnim  kutijama za nakit u kojoj je svaki komad nakita u svom pretincu kako se nakit nebi ostecivao trenjem jedan o drugi.

bottom of page